Thursday, April 22, 2010

novel panas salju:kupasan & soalan

SIPNOSIS BAB DEMI BAB
BAB 1 – Zulkifli sekeluarga dalam perjalanan ke kampung isterinya di Kampung Sungai Baru Melaka. Dia membantu pasangan seikh kerana kereta mereka terjunam ke dalam sungai. Pada mulanya Bushrah tidak mahu menolong namun dia terpaksa akur. Pasangan seikh itu dihantar ke Hospital Seremban setelah tiba disana hari sudah lewat malam. Keesokan harinya, mereka pergi ke Felda Ulu Tebrau menghadiri majlis perkahwinan adik Zulkifli Nazirah. Dalam perjalanan keretanya rosak, dengan bantuan seorang lelaki Cina kereta Zulkifli dapat diperbaiki.

BAB 2 – Zulkifli melihat banyak perubahan di Felda Ulu Tebrau. Semasa majlis perkahwinan berlangsung Zulkifli berjumpa Maliyudi bersama isterinya Saleha bersama anak-anaknya. Zulkifli menceritakan tentang penyakit yang dihadapi oleh anaknya Nadhirah kepada Maliyudi. Maliyudi berasa kasihan kepada Nadhirah.

BAB 3 – Zulkifli dan Bushrah berbincang mengenai penyakit Nadhirah. Zulkifli mengambil keputusan mendedahkan masalahnya di akhbar. Pada mulanya Bushrah malu namun terpaksa akur. Bushrah mahu Nadhirah sihat selalu. Di samping itu Zulkifli membuat permohonan untuk tukar kerja ke Hospital melaka kerana sudah jemu berulang alik ke Kuala Lumpur.

BAB 4 – Zulkifli ke pejabat utusan Malaysia menyatakan hasratnya. Wartawan yang menemubualnya bernama Mohd Yusuf. Mohd Yusuf berasa simpati terhadap penyakit Nadhirah. Selepas itu, Zulkifli ke Hospital Kuala Lumpur untuk membuat permohonan bertukar ke Hospital Melaka. Kemudiannya dia pergi menjemput isterinya.

BAB 5 – Pada hari itu Zulkifli dan Bushrah ke Seminar Anak Cemerlang. Zulkifli dan Bushrah pergi ke atas kesedaran untuk menimba ilmu bagi mendidik anak supaya menjadi cemerlang. Zulkifli dan Bushrah juga menghantar Nazli ke Tadika NURU apabila berumur 4 tahun.

BAB 6 – Penderitaan Nadhirah yang mengidap penyakit rosak hati dan hempedu tersiar di Utusan Malaysia. Mereka tidak menyangka Nadhirah menghidap penyakit kronik. Sementara itu, Nadhirah tidak ke sekolah pagi itu. Gurunya menasihatinya agar berehat sahaja di rumah. Disekolah Bushrah menjadi tumpuan rakan-rakanya, sekolah tempat Bushrah berkerja juga telah melancarkan kutipan derma untuk keluarga Bushrah.

BAB 7 - Tan Sri Shamsuddin sedih membaca kisah Nadhirah. Dia ialah Pengarah Sapura Holdings. Beliau kemudian segera menghubungi isterinya, Puan Sri Sapura untuk menyatakan hasratnya. Kemudian beliau menelefon rumah Nadhirah pula. Nadhirah yang menjawab panggilan itu. Pada sebelah malam pula, Tan Sri Shamsuddin menelefon sekali lagi dan dijawab oleh Zulkifli. Tan Sri Shamsuddin memintanya datang ke pejabat keesokan hari.

BAB 8 - Zulkifli bertemu dengan Tan Sri Shamsuddin di Pejabatnya dan membincang
mengenai kesedihan Tan Sri Shamsuddin membantu keluarganya.
Sebelum pulang Tan Sri Shamsuddin menghadiahkan kepada Zulkifli cek RM50 000.00 sebagai permulaan sumbangannya. Sebelum pulang, Zulkifli segera ke Bank Simpanan Nasional untuk menyimpan cek itu.

BAB 9 – Berita kesedihan Bushrah mendermakan hatinya mendapat pelbagai reaksi. Namun dia tidak mempedulikannya. Wartwan Mohd Yusuf telah mewawancara Bushrah mengenai perkara itu. Zulkifli pula menyokong dan menghargai pengorbanan yang dilakukan oleh isterinya itu.

BAB 10 – Nadhirah dan ibunya, Bushrah menonton filem ` Punca Delima ` . Zulkifli menaip skip drama, Nadhirah khusyuk mendengar lagu ` Berkorban Apa Sahaja ` yang dinyanyikan oleh Allahyarham Tan Sri P.Ramlee.

BAB 11 - Zulkifli menerima surat dari Muliyadi. Dia berjaya melanjutkan pelajaran peringkat Ph.D. Dia bersyukur kerana berjaya menamatkan pengajian di kampus Universiti Sains Malaysia. Sebulan selepas itu Muliyadi menyatakan dia dilantik menjadi pensyarah kanan ITM, akhir surat Muliyadi rasa kasiahan kepada Nadhirah.

BAB 12 - Zulkifli , Bushrah dan Nadhirah pergi ke unit hati, Hospital Kuala Lumpur. Mereka ada temu janji bersama doktor Goethan. Sudah bertahun
Dr. Beathan merawat Nadhirah. Zulkifli dan Bushrah mendengar dengan khusyuk apa yang diterangi oleh Dr. Goethan.

BAB 13 - Zulkfli sekeluarga pulang ke kampung di Melaka. Pak Ramli, ayah mertuanya bersama kerana perkejaannya sebagai penambang di Sungai Linggi sudah tiada lagi berikutan pembinaan jambatan baru. Bushrah menceritakan nasib Nadhirah kepada keluarga. Mereka terkejut kerana tidak tahu Nadhirah menghidap penyakit kronik.

BAB 14 - Nadhirah tidak ke sekolah berikutan penyakitnya yang semakin serius. Cikgu Khairani selalu meberi soalan latihan. Beliau memberi perasang agar Nadhirah tabah serta beliau mendoakan keselamatan Nadhirah.

BAB 15 - Zulkifli menyatakan majlis kenduri selamat dan tahlil sempena pemergian mereka ke Landon semua penduduk dikawasan kediamannya datang. Zulkifli membawa Nadhirah berjumpa imam Ghazali. Imam Ghazali turut mengutip derma membantu mereka sekeluarga.

BAB 16 - Zulkifli sekeluarga akan berlepas ke Landon. Murid-murid Bushrah bersama guru Bushrah berkerja turut melawat mereka. Turut hadir Tan Sri Shamsuddin bersama isterinya, Puan Sri Sapura. Akhirnya mereka berangkat ke Landon.

BAB 17 - Akhirnya, Zulkifli sekeluarga selamat tiba di Landon. Cuaca di Landon cerah. Muliyadi datang melawat mereka. Muliyadi bersimpati melihat Nadhirah yang dahulu cergas tiba-tiba menjadi lemah.

BAB 18 - Zulkifli, Bushrah dan Nadhirah solat Subuh berjemaah. Selepas itu mereka bersarapan bersama-sama. Zulkifli dan Bushrah bertikam lidah siapa yang patut derma hati kepada Nadhirah. Menjelang pukul 10.30 pagi, mereka pergi ke Hospital King`s College bertemu dengan Dr. Tan Kai Chah.

BAB 19 - Dr. Tan Kai Chah mula melakukan ke atas pemedahan ke atas Nadhirah dan Bushrah. Pada pukul 2.00 petang, Nadhirah perlu bedah. Pembedahan kembar itu mengambil masa selama 14 jam dan akhirnya pembedahan itu berjaya. Doktor Tan kai Chah menasihati Bushrah dan Nadhirah berada di Hospital selama 2 minggu.

BAB 20 - Muliyadi menziarahi Bushrah dan Nadhirah. Mereka kelihatan masih lemah. Pada hari ke 5, Bushrah dibernakan pulang manakala Nadhirah perlu berada di Hospital beberapa hari lagi.

BAB 21 - Hari minggu kota Landon cerah Muliyadi membawa keluarga Zulkifli bersiar-siar di beberapa tempat. Antaranya Istana Bukigham, Sungai Thames, Muzium British, Zoo Landon dan Westminster Abbey. Zulkifli meminta Muliyadi tidur dirumahnya.
BAB 22 - Sebelum pulang ke Malaysia Dr. Tan Kai Chah dilawati oleh Zulkifli sekeluarga. Zulkifli mengucapkan ribuan terima kasih kepada Dr. Tan Kai Chah kerana banyak membantu keluarganya . Muliyadi menghantar Zulkifli ke lapangan terbang.

BAB 23 - Kapal terbang yang dinaikinya terpaksa mendarat di Batu Berendam Melaka kerana Lapangan Terbang Subang terbakar. Mereka sekeluarga terus pergi menjemput Nazli di rumah ibu bapa Bushrah. Bushrah telalu rindukan Nazli.

BAB 24 - Nadhirah kini telah berusia 19 tahun dan telah melanjutkan pelajaran ke ITM dalam bidang perakaunan. Zulkifli mendapat tawaran berkeja di Utusan Malaysia. Pada pagi Jumaat, tepat jam 4.00 pagi, Bushrah menghembuskan nafas terakhir. Kini Nadhirah berjaya menamatkan pengajian dan bakal berkhawin dengan doktor Bedah Hospatal Kuala Lumpur. Nazli berjaya melanjutkan pelajaran ke Sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar.

TEMA
= > Kasih sayang ibu bapa terhadap anak mereka .

PERSOALAN
= > Pengorbanan ibu bapa demi kebahagian anak-anak.
= > Masyarakat yang prihatin dan saling Bantu membantu.
= > Sikap berterima kasih dan bersyukur terhadap bantuan yang diterima.

PERWATAKAN
Zulkifli
· Bertugas di Hospital Kuala Lumpur
· Berkahwinan dengan Bushrah
· Seorang yang penyanyang
· Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup
· Bertimbang rasa
· Mencintai ilmu
Bushrah
· Isteri Zulkifli
· Mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak ( 2 )
· Seorang ibu yang penyayang
· Berpendirian tugas
· Tabah dan cekal menghadapi dugaan hidup
· Meninggal dunia selepas lima tahun pembedahan hati dilakukan
Nadhirah
· Anak sulung dan berusia 14 tahun
· Seorang remaja yang pemalu dan tabah
· Menghidap penyakit hati dan hempedu
Muliyadi
· Sahabat Zulkfli
· Berkahwin dengan bekas pensyarah
· Melanjutkan pelajaran peringkat Ph.D. di Landon
· Baik hati
· Seorang yang gigih belajar
Tan Sri Shamsuddin
· Suami Puan Sri Sapura
· Pengarah Syarikat Sapura Holdings
· Seorang yang sentiasa bersyukur
· Membantu membiayai pembedahan Nadhirah di Landon
· Bersikap rendah diri
Dr. Tan Kai Chah
· Berasal dari Malaysia
· Bertugas di Hospital King`s College sebagai doktor bedah.
· Bersikap lemah lembut
· Mempunyai keyakinan diri yang tinggi
· Akhirnya beliau kembali bertugas di Malaysia
Latar tempat
· Simpang jalan kg. Melawar
· Rumah Zulkifli, di Jalan Mewah Satu, Bandar Tun Razak
· Rumah emak, ayah Bushrah di Kampung Kuala Sungai Muda
· Rumah ayah Zulkifli di Felda Ulu Tebrau
· Pejabat utusan Malaysia
· Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Razak ( 2 )
· Pejabat Tan Sri Shamsuddin ( Sapura Holdings ) di Lembah Keramat
· Unit hati di Hospital Kuala Lumpur
· Lapangan Terbang Subang
· Hospital King`s College
· Kota Landon seperti istana Buckigham, Zoo Landon, Sungai Thames dan Muzium British
· Lapangan Terbang Batu Berendam
Latar Masa………………………………….Latar Masyarakat
berlaku pada zaman sekarang – Masyarakat melayu
Ketika Nadhirah berumur 14 tahun – Masyarakat yang prihatin
Hingga dia menamatkan pengajian – Masyarakat berkerjasama
Waktu siang dan malam – Masyarakat mentingkan ilmu

PLOT
Permulaan

Permulaan cerita ini mengisahkan perjalanan Zulkifli Sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Melaka. Di pertengahan jalan, Zulkifli ternampak akan sepasang suami isteri berbangsa seikh. Pasangan itu terbabit dalam kemalangan jalan raya. Dia menghantar pasangan seikh itu ke Hospital Seremban

Perkembangan
Berita kesedihan Bushrah mendermakan sebahagian hatinya mengemparkan orang ramai. Tan Sri Shamsuddin bersedia membantu membiayai rawatan pembedahan Nadhirah.

Klimaks
Bushrah dan Nadhirah di bedah. Pambedahan itu mengambil selama 14 jam. Akhirnya pembedahan itu berjaya

Peleraian
Lima tahun kemudian Bushrah meninggal dunia. Nadhirah berjaya menamatkan pengajiannya. Nazli pula berjaya melanjutkan pelajaran ke Sekolah berasrama penuh. Zulkifli bekerja di ruangan sastera Utusan Malaysia.

GAYA BAHASA

Diksi
- Penerangan
Gambaran selas serta bersesuaian dengan jalan cerita
Contoh :
Hati ialah kelejar paling besar dalam tubuh manusia. Hati terletak di sebelah kanan bahagian atas abdomen. Ia terletak betul-betul di bawah diafragma . . . . .
( hal . 120 )

Peribahasa
Dalam novel ini, pengarang banyak menerapkan unsur peribahasa.
Contohnya :
- saya bab-bab enjin memang buta kayu
- Ia bukan mimpi disiang hari lagi
- setinggi – tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga

Bahasa Asing
- Bahasa inggeris. Contohnya : repair, role model, traffic jam, clear,
red fape, by line, urgent, survival, no problem, dan sebagainya.
- Bahasa Arab – Insya – allah, Subhanallah, Alhamdullilah

Inversi
- terdiam Zulkifli memikirkan jawapannya.

Metafora
- mereka tenggelam dalam lantaran fikiran masing-masing.

Simile
- Bagaikan sang pengembara yang berjalan di Gurun Sahara, keluarga Nadhirah amat memerlukan seteguk air untuk penghilang dahaga. ( hal. 70 )
Personifikasi
- Unsur personifikasi ada juga digunakan oleh pengrang, iaitu pengarang memberikan sifat manusia kepada benda atau perkara.
- Yang berikut ialah contoh personifikasi :
Dalam pada menonton itu, perasaan Bushrah terus berperang. ( hal. 104 )
Hiperbola
- Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli, kulit anak-anak, kulit Bushrah dan kulit bumi.

Sinkof
- “oh, gitu!“ kata Nadhirah sambil melontarkan pandangan ke arah Sungai Thames
( hal. 205 )
- Dalam petikan ini kata begitu disingkatkan menjadi gitu.

NILAI
- Kasih sayang
- Cekal dan Tabah
- Bersyukur dan berterima kasih
- Simpati dan belas kasihan

PENGAJARAN
- Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga kita dan handaklah berkorban demi kebahagian anak- anak mereka.
- Kita hendaklah tabah dalam menghadapi dugaan hidup dan sentiasa cekal.
- Kita hendaklah mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah membantu kita dan bersyukur kepada Allah S.W.T.
- Kita hendaklah bersimpati dan belas kasihan kepada orang yang berada dalam kesusahan.

BIODATA PENGARANG
Talib Samat, dilahirkan di Senggarang, Batu Pahat, Johor. Beliau dilahirkan pada 13 Mac 1959. Menerima pendidikan di Sekolah Rendah Felda Ulu Terbau, Sekolah Menengah Rendah Kebangsaaan Majidi Johor Bharu hingga peringkat Sijil Tinggi Persekolahan. Dia menghasilkan lebih kurang 40 buah buku hingga kini. Novel dewasa yang dihasilkannya ialah Bumi Merdeka (1987). Novel remaja yang dihasilkannya ialah Mencari Keredaan_Mu (1989), Gores- gores Kenangan (1990), Panggilan jihad (1993),
Panas Salju (1995), Melewati Zon Selesa dan Anak Pulau Mengejar Impian. Kumpulan cerpen beliau berjudul Hanya Sampai disini (1991) dan Lambaian Tanah Suci. Novel Panas Salju beliau menerima hadiah Sastera Utusan Melayu Public Bank.

TAMBAHAN BARU!!!
ANALISIS NOVEL TINGKATAN 3 – ZON 1 “PANAS SALJU”
Soalan 1 :Berdasarkan novel yang anda kaji, huraikan sinopsis novel tersebut. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel Panas Salju, karya Talib Samat menceritakan kisah Zulkifli yang bekerja sebagai atendan hospital di Hospital Besar Kuala Lumpur. Anaknya Nadhirah mendapat penyakit kerosakan hati dan hempedu. Dr Gheethan dari HBKL mencadangkan Nadhirah dirawat di King’s College, London. Isteri Zulkifli ialah Cikgu Bushrah binti Ramli yang mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak (2) , Cheras . Cikgu Bushrah sanggup menderma sebahagian hati kepada anak mereka, Nadhirah walaupun risikonya cukup besar.Zulkifli menemui sahabat lamanya Mohamad Yusuf di pejabat Utusan Malaysia agar penderitaan mereka disiarkan . Tan Sri Shamsudin yang menjadi pengarah urusan syarikat telekomunikasi, Sapura Holding setuju menderma RM350,000 untuk kos rawatan pemindahan hati di King's College, London.Pakar bedah, Dr. Tan Kai Chah berjaya memindahkan hati daripada Bushrah kepada Nadhirah. Semasa di London, Zulkifli dibantu oleh Muliyadi Mahmood , sahabat lamanya yang juga kartunis dan pensyarah di UiTM Shah Alam. Isteri Muliyadi Mahmood bernama Saleha Brigite , wanita Perancis. Muliyadi sekampung dengan Zulkifli di Felda Ulu Tiram, Johor.Lima tahun kemudian, Bushrah meninggal dunia. Nadhirah berjaya dalam jurusan perakaunan di UiTM Shah Alam dan bekerja di Bank Islam . Kemudian, Nadhirah berkahwin dengan seorang doktor. Adiknya, Nazli dapat belajar di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Zulkifli sendiri telah belajar di Universiti Sains Malaysia secara jarak jauh. Kemudian belajar peringkat sarjana dan seterusnya PhD di universiti yang sama. Zulkifli akhirnya mengambil keputusan untuk tidak berkahwin lagi.

Soalan 2:Berdasarkan novel yang anda kaji, huraikan tema dan persoalan yang terkandung dalam novel tersebut. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Tema novel ini ialah kasih sayang dan pengorbanan ibu bapa iaitu Zulkifli dan Bushrah terhadap anak. Tema novel ini dapat dikesan melalui rentetan peristiwa yang menjalin plotnya iaitu kisah kehidupan sebuah keluarga yang mengalami masalah kewangan untuk merawat anak, Nadhirah yang sakit kronik kerana memerlukan kos rawatan yang cukup besar jumlahnya bagi orang biasa, kecuali keluarga itu jutawan. Sikap masyarakat yang prihatin, tanpa mengira kedudukan membolehkan anak sakit ini menerima rawatan. Pengorbanan seorang ibu, Bushrah yang sanggup bertukar nyawa untuk memberi kehidupan kepada seorang anak juga ada hubungan rapat dengan tema novel ini.Persoalan pertama ialah sabar dan cekal menghadapi kehidupan. Buktinya, Zulkifli dan isterinya, Bushrah begitu sabar dan tabah menghadapi cabaran yang menimpa mereka apabila anak gadis mereka, Nadhirah menghidap penyakit hati dan hempedu. Mereka sering berbincang dan mencari jalan untuk mengubati anak mereka.Persoalan kedua ialah kasih sayang ibu bapa. Buktinya, Zulkifli, dan Bushrah amat menyayangi anak mereka sehingga sanggup berkorban masa, tenaga, dan wang demi keselamatan anaknya. Bushrah pula sanggup berkorban nyawa demi melihat kebahagiaan anaknya.Persoalan ketiga ialah hidup bermuafakat. Buktinya, penduduk Bandar Tun Razak yang hidup bermuafakat telah mengadakan kenduri doa selamat sebelum Nadhirah berangkat ke London untuk menjalani pembedahan. Hal ini bermakna muafakat amat penting dalam hidup berjiran.Persoalan keempat ialah kepentingan ilmu dalam kehidupan. Oleh sebab ingin memajukan diri, Zulkifli amat mementingkan pendidikan. Dia dan kawannya, Muliyadi berusaha sehingga berjaya memperoleh PhD.

Soalan 3:Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama berdasarkan novel yang telah anda kaji. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Watak utama dalam novel ini ialah Zulkifli. Dia sudah berumah tangga dengan Bushrah dan mempunyai dua orang anak yang bernama Nadhirah dan Nazli. Dia bekerja sebagai pembantu perubatan di Hospital Kuala Lumpur.Zulkifli seorang suami, bapa, dan pekerja yang bertanggungjawab. Sebagai suami dan bapa, dia berusaha mencari kos rawatan Nadhirah. Dia juga seorang pekerja yang mematuhi peraturan di tempat kerjanya.Zulkifli seorang yang gigih berusaha. Buktinya, dia melakukan pelbagai usaha untuk mengumpul kos rawatan Nadhirah. Dia juga melakukan kerja-kerja sambilan seperti menulis skrip drama radio serta gigih memperbaiki taraf pendidikan sehingga melanjutkan pengajian ke peringkat PhD.Zulkifli seorang yang cekal dan tabah hati. Buktinya, pelbagai dugaan dan cabaran kehidupan dilaluinya dengan semangat yang cekal. Hatinya tabah menghadapi penyakit Nadhirah dan kematian Bushrah. Malah selepas isterinya meninggal dunia, dia tetap meneruskan pengajiannya dalam peringkat PhD. Dia tabah menghadapi saat-saat cemas sewaktu pembedahan Nadhirah dan Bushrah dijalankan.Zulkifli juga digambarkan sebagai seorang yang mengenang budi dan menghormati orang lain. Dia amat menghormati Tan Sri Shamsuddin. Yang sudi membantu kos rawatan anaknya. Zulkifli sentiasa ingat akan bantuan yang dihulurkan oleh orang ramai, jiran tetangga, dan orang perseorangan. Zulkifli juga amat menghormati ibu dan bapa mertuanya.

Soalan 4:Huraikan watak dan perwatakan bagi empat watak sampingan berdasarkan novel yang telah anda kaji. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Watak sampingan pertama ialah Bushrah. Dia ialah ibu kepada Nadhirah dan Nazli. Dia seorang guru yang bertanggungjawab dan menjalankan tugas di Sekolah Bandar Tun Razak (2). Dia ialah isteri kepada Zulkifli dan menjadi penderma hati kepada Nadhirah. Dia meninggal dunia lima tahun selepas pemindahan hatinya ke badan Nadhirah. Dia seorang yang penyayang. Buktinya, dia sayang akan suami, anak, dan keluarga. Kasihnya kepada anak terlalu mulia apabila dia sanggup mendermakan sebahagian daripada hatinya kepada Nadhirah demi melihat anaknya bahagia.Watak sampingan kedua ialah Nadhirah. Nadhirah ialah anak sulung pasangan Zulkifli dan Bushrah. Dia mengalami kerosakan hati dan hempedu yang dikesan ketika dalam darjah empat. Nadhirah seorang yang taat kepada orang tua. Dia amat menghormati ibu bapanya dan sentiasa mendengar nasihat daripada mereka. Nadhirah juga seorang yang berjiwa sensitif. Hatinya mudah tersentuh apabila mendengar lagu “Kasih Ibu”. Dia juga simpati kepada mangsa kemalangan yang dibantu oleh ayahnya. Nadhirah seorang yang berani. Dia berani menghadapi cabaran dan dugaan ketika menghidapi sakitnya. Dia tetap bersikap optimis dan tidak mudah berputus asa.Watak sampingan ketiga ialah Muliyadi. Beliau merupakan kawan baik Zulkifli yang juga merupakan pensyarah ITM. Beliau berkahwin dengan wanita Perancis dan mempunyai dua orang anak. Beliau seorang yang baik hati dan ikhlas. Bukitnya, ketika Zulkifli dan sekeluarga berada di London, Muliyadi sentiasa memberikan pertolongan dengan ikhlas dan memberikan sokongan moral kepada Zulkifli. Muliyadi seorang yang gigih berusaha. Buktinya, beliau begitu gigih meningkatkan taraf akademiknya sehingga ke peringkat PhD. Walaupun belajar di luar negara, dia tidak pernah melupakan asal-usulnya. Buktinya, dia tetap berjiwa Melayu dan tidak lupa akan kampung halamannya.Watak sampingan seterusnya ialah Dr. Tan Kai Chah. Beliau merupakan seorang pakar bedah hati yang terkemuka. Beliau telah menjalankan pembedahan hati sebanyak 450 kali. Beliau seorang yang baik hati dan berfikiran terbuka. Buktinya, dia dengan mudah menjalinkan kemesraan dengan keluarga Zulkifli tanpa mengira agama dan kedudukan. Beliau seorang yang cekap menjalankan tugas. Buktinya, kepakaran dan cara kerjanya yang profesional telah menunjukkan bahawa beliau seorang yang dedikasi dalam menjalankan tugas. Beliau juga seorang yang rendah diri. Walaupun berpendapatan lumayan, beliau sentiasa merendah diri.

Soalan 5:Plot memainkan peranan yang penting dalam sesebuah karya. Huraikan plot berdasarkan novel yang telah anda kaji. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Novel ini ditulis mengikut kronologi. Pada bahagian permulaan atau dikenali sebagai eksposisi, biasanya pengarang memperkenalkan watak. Permulaan cerita ini mengisahkan Zulkifli dan keluarganya pulang ke Kuala Linggi, Melaka untuk menghadiri kenduri arwah adik iparnya di rumah mertuanya. Selepas itu, mereka menuju ke selatan, Felda Ulu Tebrau, Johor untuk menghadiri majlis perkahwinan adik Zulkifli. Pada majlis tersebut, Zulkifli bertemu kawan lamanya, Muliyadi yang bertugas sebagai pensyarah ITM Shah Alam.Perkembangan cerita ialah bahagian pengarang memperkenalkan lebih banyak watak dan cerita dilanjutkan dengan pelbagai peristiwa. Pada bahagian ini, Zulkifli dan Bushrah berbincang tentang kos rawatan Nadhirah yang masih jauh daripada mencukupi. Mereka kemudiannya meminta bantuan pihak media bagi memohon simpati masyarakat. Pada waktu inilah, mereka memanjatkan kesyukuran apabila Tan Sri Shamsuddin telah bermurah hati mendermakan RM350,000 untuk menjayakan pembedahan Nadhirah di London.Pada bahagian perumitan atau konflik, Bushrah dikatakan mengambil keputusan untuk mendermakan sebahagian daripada hatinya kepada Nadhirah. Tindakannya mendapat sokongan dan bantahan daripada pelbagai pihak. Namun begitu, Bushrah tetap dengan keputusannya. Sebelum mereka berangkat ke London, penduduk di Taman Tun Razak (2) telah mengadakan kenduri doa selamat untuk Nadhirah.Pada bahagian klimaks atau puncak cerita, Zulkifli, Bushrah dan Nadhirah telah sampai di London. Mereka menjalani pembedahan di Hospital King’s College. Pembedahan yang dijalankan selama 14 jam tersebut diketuai oleh pakar bedah dari Malaysia, Dr. Tan Kai Chah. Akhirnya pembedahan tersebut berjaya dilaksanakan. Kejutan peristiwa pada bahagian ini ialah kematian Bushrah selepas lima tahun menjalani pembedahan.Pada bahagian peleraian atau akhir cerita, pengarang lebih tertumpu pada kehidupan Zulkifli sekeluarga selepas kematian Bushrah. Nadhirah telah lulus Diploma perakaunan dan bekerja di Bank Islam, Kuala Lumpur. Kemudiannya dia berkahwin dengan seorang pakar bedah. Zukifli pula melanjutkan pelajaran dalam peringkat PhD manakala Nazli meneruskan pelajarannya di Kuala Kangsar.

Soalan 6:Teknik plot atau teknik penceritaan memainkan peranan yang penting dalam sesebuah karya. Huraikan teknik plot berdasarkan novel yang telah anda kaji. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Teknik plot pertama ialah teknik saspens. Teknik ini menyebabkan pembaca akan tertanya-tanya tentang perkara yang berlaku. Buktinya, pengarang memasukkan teknik saspens pada awal cerita apabila sepasang suami isteri berbangsa Sikh yang terjunam ke dalam parit semasa Zulkifli sekeluarga dalam perjalanan menuju ke Melaka. Pembaca tertanya-tanya keadaan mereka berdua.Teknik kedua ialah kejutan. Teknik ini digunakan oleh pengarang apabila sesuatu yang di luar jangkaan pembaca berlaku. Dalam novel ini, kematian Bushrah selepas lima tahun menjalani pembedahan ialah teknik kejutan. Teknik ini memberi kejutan kepada pembaca Hal ini demikian kerana sebelum ini, tidak ada tanda-tanda Bushrah menghadapi kesan buruk pembedahan yang dilaluinya.Teknik ketiga ialah dialog. Dialog bermaksud pertuturan antara watak dalam novel. Kebanyakan dialog berlaku antara Bushrah dengan suaminya. Buktinya, “Kita mesti hadiri kursus anak cemerlang itu. Kalau tak, kita rugi besar”, kata Zulkifli sambil menghadap sarapan pagi.Teknik penceritaan keempat ialah monolog dalaman. Monolog dalaman bermaksud bicara hati watak menyatakan perasaannya dalam hati tanpa mengeluarkan sebarang kata-kata. Buktinya, “Ya Allah, ya Tuhanku, berilah aku kekuatan untuk mengangkat kedua-dua mangsa ini ke dalam kereta,” doa Zulkifli dalam hati.Teknik imbas kembali juga banyak digunakan dalam novel ini. Teknik ini digunakan semasa pengarang memasukkan unsur ingat semula fenomena kemalangan di Sumatera Utara, Indonesia. Pihak berkuasa di sana dikatakan meletakkan kereta yang remuk di bahu jalan sebagai peringatan kepada pemandu lain agar tidak memandu terlalu laju hingga membawa maut.

Soalan 7:Huraikan latar tempat berdasarkan novel yang telah anda kaji berserta peristiwa yang berlaku di tempat-tempat yang anda nyatakan tersebut. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Latar tempat memainkan peranan penting dalam setiap plot cerita. Latar tempat pertama ialah Hospital Seremban. Buktinya, kedua-dua mangsa Sikh yang terlibat dalam kemalangan dihantar oleh Zulkifli untuk mendapatkan rawatan kecemasan.Latar tempat kedua ialah Kuala Linggi, Melaka. Di sinilah rumah keluarga Bushrah. Pada awal cerita pengarang menceritakan kenduri arwah yang dijalankan. Di sini jugalah Nazli ditumpangkan selama Zulkifli, Bushrah dan Nadhirah berada di London. Selepas pulang dari London, Zulkifli juga singgah di rumah mertuanya sekejap sebelum pulang ke Kuala Lumpur.Latar tempat ketiga ialah Felda Ulu Tebrau. Tempat ini ialah kampung Zulkifli. Zulkifli pulang ke kampung semasa menghadiri majlis perkahwinan adiknya dan berjumpa dengan kawan lamanya yang bernama Muliyadi di situ.Latar tempat keempat ialah Sekolah Bandar Tun Razak (2). Di sinilah Bushrah bekerja sebagai guru. Setelah penderitaan Nadhirah disiarkan dalam surat khabar, warga sekolah tersebut melancarkan kutipan derma kilat untuk membantu Nadhirah.Latar tempat seterusnya ialah Hospital King’s College. Di hospital inilah Nadhirah dan Bushrah menjalani pembedahan pemindahan hati. Pembedahan yang dijalankan selama 14 jam itu telah berjaya dilaksanakan oleh Dr. Tan Kai Chah.

Soalan 8:Huraikan latar masa berdasarkan novel yang telah anda kaji berserta peristiwa yang berlaku pada masa yang anda nyatakan tersebut. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Latar zaman atau masa
dalam novel ini ialah zaman moden. Terdapat beberapa peristiwa yang dapat dikaitkan dengan latar masa seperti yang dinyatakan oleh pengarang. Latar masa pertama ialah subuh. Pada waktu inilah Zulkifli, Bushrah, dan Nadhirah bersolat subuh berjemaah, kemudian bersarapan pagi.Latar masa kedua ialah waktu tengah hari. pada awal cerita, pengarang memasukkan waktu tengah hari semasa kereta Zulkifli rosak berhampiran Simpang Renggam. Namun begitu, dia dibantu oleh seorang lelaki yang bernama Cheng Guan.Latar masa ketiga ialah petang. Semasa Nadhirah menjalani rawatan di London. Dr. Tan kai Chah telah menetapkan pembedahan yang akan berlangsung selama 14 jam tersebut bermula pada pukul 2 petang. Pada pukul 2 petanglah Nadhirah dibius.Latar masa keempat ialah waktu malam. Pada waktu malam sebelum Nadhirah berangkat ke London, penduduk di Taman Tun Razak (2) telah bekerjasama menjayakan kenduri doa selamat.Latar tempat seterusnya ialah lima tahun selepas pembedahan. Pada pukul 4.00 pagi hari Jumaat, Bushrah meninggal dunia di ribaan suaminya.

Soalan 9:Huraikan latar masyarakat atau citra masyarakat yang digunakan oleh pengarang dalam novel yang telah anda kaji. [ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Latar masyarakat pertama ialah masyarakat kota. Masyarakat ini terbahagi kepada dua jenis, yakni golongan biasa dan golongan kaya raya. Buktinya, golongan biasa diwakili oleh keluarga Zulkifli dan penduduk di taman perumahannya yang hidup harmoni. Namun begitu, Tan Sri Shamsuddin yang dikategorikan sebagai golongan yang kaya raya tetap tidak sombong. Malah, beliau sanggup membiayai kos pembedahan Nadhirah.Latar masyarakat kedua ialah masyarakat desa. Masyarakat ini diwakili oleh ibu bapa Bushrah yang tinggal di Kuala Linggi dan ibu bapa Zulkifli yang tinggal di Felda Ulu Tebrau. Masyarakat kampung dikatakan lebih mengamalkan perpaduan terutamanya semasa menjayakan sesuatu majlis.Latar masyarakat ketiga ialah golongan penulis dan wartawan. Buktinya, Zulkifli bekerja sambilan sebagai penulis skrip radio. Selain itu, Mohammad Yusuf bekerja sebagai pemberita atau wartawan untuk akhbar Utusan Melayu.Latar masyarakat keempat ialah golongan pendidik atau guru. Bushrah digambarkan sebagai seorang guru yang sangat dedikasi. Dia bertugas di Sekolah Bandar Tun Razak (2). Cikgu Khairani juga memainkan peranan yang penting dalam novel ini kerana beliaulah yang selalu datang ke rumah Nadhirah apabila Nadhirah tidak dapat hadir ke sekolah kerana sakit. Jasa yang ditaburkan oleh golongan pendidik amat penting dalam masyarakat.Latar masyarakat seterusnya ialah masyarakat pelbagai bangsa. Latar masyarakat ini diwakili oleh pasangan yang berbangsa Sikh dan pemuda Cina yang bernama Cheng Guan. Pasangan yang berbangsa Sikh inilah yang terlibat dalam kemalangan jalan raya manakala pemuda Cina yang bernama Cheng Guan membantu Zulkifli yang mengalami kerosakan kereta di Simpang Renggam.

Soalan 10:Huraikan nilai-nilai murni yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji.[ 10 markah ]

Jawapan
Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Nilai pertama ialah baik hati. Zulkifli digambarkan sebagai seorang yang baik hati kerana membantu mereka yang memerlukan bantuan. Dia telah membantu pasangan Sikh yang mengalami kemalangan.Nilai kedua ialah kerajinan. Watak seperti Zulkifli dan Muliyadi mengamalkan nilai ketekunan. Mereka berdua belajar bersungguh-sungguh sehingga ke peringkat PhD. kejayaan mereka dalam bidang akademik perlu kita teladani.Nilai ketiga ialah kejiranan. Tindakan masyarakat di tempat tinggal Zulkifli sememangnya mengamalkan sikap kerajinan terutamanya semasa menjayakan kenduri doa selamat. Nilai ini perlu ada pada semua penduduk di Malaysia.Nilai keempat ialah kerjasama. Nilai ini jelas kelihatan pada penduduk desa yang mengamalkan kerjasama semasa menjayakan sesuatu majlis. Buktinya, masyarakat desa di Felda Ulu Tebrau bekerjasama menjayakan majlis perkahwinan adik Zulkifli.Nilai kelima ialah kesyukuran. Oleh sebab syukur dengan kurniaan Tuhan atas nikmat dan kekayaan yang dimiliki, Tan Sri Shamsuddin telah insaf akan kuasa Tuhan dan mengambil keputusan untuk mendermakan RM350,000 untuk meringankan keperitan Nadhirah.
Soalan 11:Huraikan pengajaran atau mesej yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji. [ 10 markah ]JawapanNovel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Terdapat beberapa pengajaran dalam novel ini. Pengajaran pertama ialah kita mestilah bersabar apabila menghadapi masalah. Buktinya, Zulkifli, dan Bushrah tetap bersabar menerima takdir yang menimpa keluarga mereka. Penyakit Nadhirah dan pandangan masyarakat terhadap mereka dihadapi dengan sabar.Pengajaran kedua ialah kita tidak harus cepat berputus asa apabila berhadapan dengan cabaran dan dugaan. Buktinya, Nadhirah pernah menjalani pembedahan tetapi penyakitnya tidak sembuh. Zulkifli tetap yakin bahawa penyakit Nadhirah akan sembuh dan melakukan pelbagai usaha untuk mengumpulkan kos pembedahan Nadhirtah.Pengajaran ketiga ialah kita mestilah mensyukuri nikmat dan anugerah Tuhan. Buktinya, Tan Sri Shamsuddin begitu insaf akan rezeki yang melimpah ruah yang dikurniakan oleh Tuhan kepadanya. Oleh sebab itu, dia sanggup membiayai kos pembedahan Nadhirah.Pengajaran keempat ialah kita haruslah menuntut ilmu tanpa mengira usia. Buktinya, Zulkifli tetap meneruskan hasratnya menuntut ilmu ke peringkat ijazah dan PhD walaupun sudah berkeluarga dan bekerja.Pengajaran seterusnya ialah kita mestilah menghargai pengorbanan orang lain. Buktinya, Zulkifli amat menghargai pengorbanan isterinya, Bushrah yang menderma sebahagian daripada hati kepada anaknya, Nadhirah.
Soalan 12:Huraikan gaya bahasa yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji. [ 10 markah ]JawapanNovel yang saya kaji ialah novel Panas Salju, karya Talib Samat. Gaya bahasa memainkan peranan yang amat penting dalam sesuatu karya. Gaya bahasa pertama ialah penggunaan diksi atau istilah perubatan. Antara contoh diksi tersebut yang terdapat dalam novel ini ialah hemoglobin, glukosa, asid laktik, glikogen, virus, bakteria dan banyak lagi. Gaya bahasa kedua ialah sinkof yang merupakan singkatan perkataan. Buktinya, tak usah, istana ni, gitu, kau. Penggunaan singkatan kata ini banyak wujud dalam dialog.Gaya bahasa ketiga ialah perulangan perkataan atau frasa dalam novel. Buktinya:Selagi nafas berdenyut, selagi itulah kita mesti mencari ilmu. Perkataan selagi diulang sebanyak 2 kali.Gaya bahasa keempat ialah personifikasi atau unsur perorangan yang memberikan sifat yang ada pada manusia kepada sesuatu yang bukan manusia. Contohnya, Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli. Dalam contoh tersebut, matahari digambarkan mempunyai sifat manusia, iaitu membakar.Gaya bahasa seterusnya ialah peribahasa. Antara peribahasa yang digunakan dalam novel ini ialah simpulan bahasa. Buktinya, cari jalan, khabar angin, gulung tikar, janji-janji manis, mata pencarian dan banyak lagi.

No comments:

Post a Comment